diumenge, 10 de novembre del 2013

Google Apps: els seus components

Google Apps és un conjunt de serveis que ofereix Google destinats a empreses, organitzacions, escoles i particulars que permeten l'elaboració, emmagatzematge i compartició de continguts.

Els serveis oferits es divideixen en dues categories: els anomenats core services, que són el nucli propi de Google i que tenen disponibilitat en tenir Google Apps activat, i els Marketplace services que són aplicacions de terceres empreses no estant incloses en el paquet Google Apps per defecte. Aquest darrers serveis han de ser afegits, alguns són de franc, altres són de pagament, però no són imprescindibles i GoogleApps funciona correctament sense ells.

Les aplicacions bàsiques són: Email (versió de gmail amb un increment de capacitat respecte la versió estàndard), Calendar (calendari de fàcil compartició), Drive and Docs (eines per sincronitzar, elaborar, emmagatzemar i compartir documents d'ofimàtica principalment), Sites (lloc per a realitzar webs), Groups (eina per a compartir més fàcilment documents i informacions entre els membres d'una organització), i algunes aplicacions addicionals.

Actualment estar en una organització amb GoogleApps activat dona accés també a Blogger (el servei de blogs que ja has utilitzat per a fer la carpeta digital) i youtube (servei de vídeos d'àmplia utilització). 

Més endavant es podrà observar que una característica recurrent dels serveis és la possibilitat de compartir documents o serveis entre diferents persones i, fins i tot, editar-los entre aquestes de forma cooperativa.

Google Apps: Docs & Drive. Introducció.

Google Apps és un conjunt d'eines dins un entorn de cloud computing que permeten gestionar documents propis, compartits, calendaris, coreus, etc. En teoria podem disposar dels documents sempre i en qualsevol lloc en el qual tinguem accés a internet. Els documents o les informacions estaran sempre a la nostra disposició i Google assegura que la seva ràtio de disponibilitat és superior a un 99,8% del temps (menys de 3 minuts de no-accés al dia).

A l'entorn de GoogleApps podem crear, importar, editar i compartir fitxers de tractament de textos (compatibles amb MS Word), fulls de càlcul (compatibles amb MS Excel), presentacions (compatibles amb MS Power Point) i formularis on-line, tot i que aquesta llista de prestacions està en canvi continu i és possible que hores de la lectura d'aquest text ja n'hi hagi altres d'incorporades.

Els documents resideixen en el núvol que gestiona GoogleDrive, el nostre «disc dur virtual». Drive ens permet pujar documents des del nostre ordinador local al núvol, baixar-los fent un camí contrari, del núvol al nostre ordinador, compartir-los permeten que puguin ser visualitzats, editats o compartits totalment permeten que altres persones els puguin esborrar si calgués.

Els documents a Drive poden ser editats com ja s'ha esmentat, l'editor que ens permet refer, modificar o col·laborar en l'edició dels documents és GoogleDocs.

La resta d'aplicacions (Maps, Calendar, etc) tenen usos específics i poden compartir-se amb altres persones de forma semblant a com es fa amb els documents i, naturalment, poden compartir part de les informacions entre elles sense cap problema.

Una de les avantatges de GoogleApps és que ens permet utilitzar la totalitat de recursos accedint des d'un sol web (http://www.google.cat, per exemple) i que amb una sola personalitat electrònica (un únic usuari i un únic password) estan disponibles tots ells.


Drive és a més d'una extensió natural de la filosofia Docs una aplicació que permet sincronitzar els documents del núvol i del nostre ordinador obtenir sempre la versió més actual d'un document. En aquest sentit és possible descarregar una aplicació directament des de Google per realitzar aquesta operació de sincronització de forma automàtica.

Google Apps: Docs. Descripció.

En aquesta secció es mostra l'aspecte general de Docs i les funcionalitats que hi trobem, gestió de fitxers, creació, edició, descàrrega, etc.

Per començar a utilitzar Google Docs (has de tenir prèviament una identitat a Google, si no en tens cal que te'n facis una) ves a la pàgina google.cat i al menú superior cerca l'entrada:
Drive
Un cop hi entris et demana, com és habitual a tots els serveis en xarxa, la identificació:
Drive 2
En cas d'entrar directament a Google Docs fixa't que en la mateixa plana de portada apareix un índex amb la tipologia de documents que pots editar:
Apps de google
Un cop dins de Google Drive l'aspecte és molt similar al de la figura següent en la que s'ha inclòs la situació i descripció dels menús i comandaments de Drive:
Les parts de drive


<<< Enrere

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada